starBeste website van het jaar 2018homehome-fillinfophoneadd-homescreen1001-borderwhatsapp-sharewhatsappmessengerfacebooktwitteryoutubegoogle-plusemailemail1searchfiltercalendarlocationmenupersonsarrowarrow-roundarrow-pointplaypricesortphone2timeflagcheck-opencross-opencrossfavouritefavourite-activefirst-placeflame

Organisatietips voor Kinderfeestjes 4-8 jaar

Banner organiseren kinderfeestje 4 8

Kinderen in deze leeftijdsgroep beschikken over een grote fantasie en doen niets liever dan het (na)spelen van een rol. Een verjaardagsfeest rond een thema is derhalve voor deze groep bijzonder aantrekkelijk. Hieronder vindt u tips voor de organisatie van een themafeestje.

Klik hier voor wel meer dan 200 kinderfeestjes!

Thema's voor kinderfeestjes:

Het thema

Kies een thema dat aansluit op de belevingswereld van uw kind, maar ook van de rest van de groep. Om het thema te laten slagen, moet het namelijk het merendeel van de groep aanspreken. Betrek uw kind daarom gerust bij het bepalen van het thema, maar stuur al te specifieke wensen een beetje bij.

Pas zoveel mogelijk onderdelen van het feest aan het thema aan. Denk hierbij aan de uitnodiging, de versiering, de traktaties en de activiteiten.

De onderdelen

- Binnenkomst:
De gasten arriveren. Als iedereen er is, wordt voor de jarige gezongen. Daarna worden de kadootjes gegeven en mogen ze worden uitgepakt.

- Inleiding:

Begin met een rustige activiteit om het feestthema in te leiden. Op deze manier brengt u de groep in de juiste sfeer. Bovendien kan deze activiteit meteen dienen ter kennismaking, voor het geval de kinderen elkaar nog niet allemaal kennen.

Deze inleiding mag niet te lang duren en moet duidelijk met het feestthema te maken hebben. Enkele mogelijkheden zijn het voorlezen van een verhaal, het tonen van een kort filmpje, het bekijken en bespreken van foto's of een kijkplaat, het spelen van een voelspel.

- Knutselen:

Laat de kinderen iets maken, dat ze op het eind van het feest mee naar huis kunnen nemen.

Hou bij het bedenken van de activiteit rekening met de hoeveelheid werk, die de kinderen niet zelf kunnen uitvoeren en de beschikbare hulp. Zo kunt u beter niet in uw eentje met een groep kleuters gaan vingerverven of u moet al toe zijn aan een interieursverandering.

Activiteiten waar u aan kunt denken, zijn kleien, verven, knippen en plakken, strijkkralen, etc.

- Traktaties:

Trakteer de kinderen op een hapje en een drankje. U bepaalt uiteraard zelf hoe uitgebreid u dit wilt verzorgen. Dwing overigens geen enkel kind om te eten, als het dat niet wilt. Bied eventueel als alternatief een boterham aan.

Enkele mogelijkheden zijn taart, chips en/ of andere knabbels, sandwiches, allerlei kleine hapjes, frietjes met knakworst, pannenkoeken, pizza of ijs.

- Spelletjes:

Pas de spelletjes aan aan het feestthema. 'Ezeltje Prik' is bijvoorbeeld heel eenvoudig in 'Dinootje prik' te veranderen. Met een beetje fantasie is er voor heel wat spelletjes wel een variant te verzinnen.

Afhankelijk van de leeftijd kunt u kiezen voor 3 tot 5 spelletjes, stelregel is: hoe ouder hoe meer spelletjes. Hou ook nog enkele ideetjes achter de hand voor het geval, dat u sneller klaar bent dan u van tevoren had gedacht of als een spelletje niet aanslaat.

Maak geen wedstrijd van de spelletjes, kinderen in deze leeftijdsgroep kunnen namelijk nog niet tegen hun verlies.

- Afsluiting:

Sluit het activiteitengedeelte tenslotte af met een rustige activiteit om de kinderen voor het naar huis gaan weer enigszins te kalmeren.

De mogelijkheden zijn grotendeels hetzelfde als bij de inleiding. Een andere optie is om samen naar video-opnames te kijken, die u tijdens het feest gemaakt heeft.

- Vertrek:

Als allerlaatste geeft de jarige elk kind als bedankje een leuk kleinigheidje mee naar huis. Uiteraard liefst weer aansluitend bij het feestthema! Bovendien moeten de werkjes van de knutselactiviteit niet worden vergeten.

De volgorde

Binnenkomst, inleiding, afsluiting en vertrek zijn vaste onderdelen. De volgorde van de overige onderdelen staat niet vast, maar is afhankelijk van de geplande activiteiten. Als knutselwerkjes bijvoorbeeld nog moeten drogen, is het handiger om dit als eerste activiteit te plannen. Of als u de kinderen op frites of pannenkoeken wilt trakteren, is het misschien raadzamer om dit op het laatste van de middag te doen. Bepaal dus zelf de meest logische planning!

Entertainment

Het kan ook heel leuk zijn om entertainment te regelen of in te huren. Denk bijvoorbeeld aan een poppenkastvoorstelling, een goochelaar, clowns of een ballonkunstenaar.

Kiest u voor entertainment, laat dan één van de onderdelen (de knutselactiviteit of de spelletjes) vervallen.

Belangrijk

- Voorbereiding

Zet (en maak) van tevoren al alle benodigdheden klaar, waardoor alle activiteiten vloeiend achter elkaar door kunnen lopen.

- Zorg voor hulp

Geef een feestje nooit alleen, maar zorg dat er minimaal één extra volwassene aanwezig is. Zodat er altijd iemand is, die waar nodig kan bijspringen of die het in noodgevallen even kan over nemen.

- Voorzorgsmaat-regelen

Feestje buiten? Denk aan zonnenbrand-creme!

Hou altijd een eerstehulpkoffertje bij de hand.

Vertel duidelijk van tevoren welke vertrekken verboden gebied zijn.

- Contact met ouders

Heeft u een blessure-mogelijke activiteit, laat dit dan weten aan de ouders en kijk of elk kind gewoon mee mag/kan doen.

Vraag van tevoren na of er kinderen zijn, die een dieet volgen. Zorg zelf voor een vervanging of vraag de ouders dit voor u te verzorgen.

Zorg dat u van ieder kind een telefoonnummer bij de hand heeft, waarmee u de ouders kunt bereiken. Soms is het helaas nodig!

De uitnodiging

Uiteraard is het het leukste, als de uitnodiging al duidelijk maakt wat het thema van het feest zal zijn. Zo wordt de voorpret alleen maar groter! Echter ongeacht de vorm van de uitnodiging, zijn er een aantal zaken, die u altijd op de uitnodiging moet vermelden.

Vermeld:

- de naam van de jarige
- uw adres en telefoonnummer
- de feestdatum
- de begintijd
- de eindtijd
- en of u de kinderen wel/niet naar huis brengt

Themasuggesties

- Dieren

Kies voor het hele dierenrijk of een deel ervan, zoals huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren, vliegende dieren of dinosaurussen.

Of kies voor een overkoepelend thema, bijvoorbeeld 'De dierentuin' of 'De ark van Noach'.

- Plaatsen

Neem de kinderen denkbeeldig mee naar de dierentuin, de boerderij, een garage, het vliegveld, het station, het ziekenhuis, een winkel, etc.

Of ga met ze op vakantie naar zee, met het vliegtuig, etc.

- Sprookjes

Kies voor één specifiek sprookje, bv. Hans & Grietje of kies voor een combinatie van bekende sprookjes.

- Vervoer

Kies voor een combinatie van vervoermiddelen of voor één specifiek transportmiddel, zoals de trein, het vliegtuig, de auto, etc.

- Beroepen

Kies voor verschillende beroepen of voor één specifiek beroep, zoals de brandweer, de dokter, de ballerina.

- Overig

Verkleedpartij, zintuigen, piraten, cowboys en indianen, circus, regenboog, knuffels, muziek.

Gerelateerde artikelen

gerelateerde banner low budget

gerelateerde banner kinderfeest

Contact

1001concepten.nl

Sportlaan 12a
4131 NN Vianen

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 09:00-17:00

Tel. +31(0)30 657 94 45

Stuur ons een bericht:

Contactformulier

KvK: 30285019
BTW: NL.85.92.72.734.B01